De helft van alle Nederlanders maakt jaarlijks een poging tot fraude mee. Een op de zes mensen raakt daarbij ook financieel gedupeerd. Veel slachtoffers van fraude schamen zich ervoor dat zij misleid zijn. Zij vinden dat zij zélf (mede)verantwoordelijk zijn voor wat er is gebeurd. En dat zij het hadden kunnen voorkomen. Regelmatig horen we aan de telefoon: ‘Hoe heb ik zo dom kunnen zijn?’ Soms wordt dat nog eens bevestigd door de omgeving met opmerkingen als ‘Dat je daar bent ingetrapt!’ Het gevolg is dat gedupeerden de fraude niet snel melden of hulp voor zichzelf zoeken.
Bent u gedupeerd en herkent u zichzelf hierin? Gevoelens van schuld en schaamte zijn begrijpelijk maar niet terecht. Fraude is namelijk nooit de schuld van het slachtoffer. Laat daarom de schuld bij de dader en zoek hulp voor uzelf.
Praktische hulp na fraude
Er zijn verschillende mogelijkheden voor hulp en advies na fraude. Samen kijken we hoe u het beste geholpen kan worden.
- Bel de FraudeHelpdesk (088 – 786 73 72) of maak digitaal uw melding. Wij kijken samen met u naar verder te nemen stappen
- Bel uw bank. Soms is het nog mogelijk een betaling tegen te houden of verdere schade te voorkomen
- Verbreek ieder contact met de oplichter en stop met betalen. Iedere euro die u overmaakt bent u kwijt
- Doe altijd aangifte. Maak via 0900 88 44 een afspraak met een financieel rechercheur
- Heeft u last van stressklachten door wat u is overkomen? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland.
Emotionele hulp
Dagelijks krijgt de FraudeHelpdesk tientallen gedupeerden aan de lijn. Sommigen zijn sterk geëmotioneerd door wat hen is overkomen. Een aantal daarvan vertelt hun verhaal in deze website.
De FraudeHelpdesk werkt nauw samen met Slachtofferhulp Nederland (SHN). Fraudeslachtoffers ervaren soms sterke emoties en SHN is gespecialiseerd in het opvangen van en omgaan met die emoties. Daarnaast kunnen ze ook praktische (bijvoorbeeld juridische) hulp bieden en organiseren ze lotgenotencontact. Als SHN in uw situatie van betekenis kan zijn, dan brengen we u graag met hen in contact.
Meesters in misleiding
Kan iedereen slachtoffer van fraude worden? Wij denken van wel. Als je ernaar vraagt, krijg je meestal te horen ‘mij overkomt dat niet’. Maar hoe kan het dan dat één op de zes mensen wél gedupeerd raakt? Dat komt omdat oplichters bijzonder geraffineerd en overtuigend te werk kunnen gaan.
Fraudeurs zijn doorgewinterde criminelen met een vaak jarenlange oefening in hun ‘vak’. Als ware meesters in manipulatie en beïnvloeding zijn ze bijzonder bedreven in het vinden van de ‘zwakke plek’ die iedereen nou eenmaal heeft, en passen hun verhaal daar feilloos op aan.
Mensen die denken dat het hen niet zal overkomen, onderschatten de vakkundigheid van de fraudeur en lopen daardoor grote risico’s.
Gedupeerd? Maak melding
Deze campagne kwam tot stand in samenwerking met Slachtofferhulp Nederland