Social media bieden bijna onbegrensde mogelijkheden contact te onderhouden met anderen. Maar er zijn ook enkele risico’s verbonden aan al dat digitale berichtenverkeer. En net zoals in het echte verkeer, wordt de kans op ongelukken kleiner wanneer je je van die risico’s bewust bent.
Verlies je hart niet aan datingfraude
Eindelijk heeft u via internet de partner van uw dromen gevonden. Begripvol, ondernemend en lief. Maar is deze persoon ook écht wie hij of zij zegt te zijn?
Uw partner bevindt zich in het buitenland, heeft opeens geld nodig en vraagt u om te helpen. Hij of zij wil bijvoorbeeld graag naar u toe komen maar moet eerst nog financiële verplichtingen afhandelen. Hoewel uw partner niet onbemiddeld is, kan hij of zij tijdelijk niet bij zijn of haar geld komen. Natuurlijk wordt u terugbetaald zodra de bankrekening weer beschikbaar is. En steeds opnieuw blijven er financiële problemen opduiken die uw partner met uw hulp wil oplossen.
Misschien zijn er inmiddels bij u al wat alarmbellen afgegaan. En misschien heeft u die genegeerd omdat u de prille liefde niet stuk wilt maken. Maar als u in het bovenstaande uw eigen situatie herkent, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk met oplichting te maken.
Advies
- Mogelijk leest u dit artikel omdat er sprake is van enig wantrouwen. Een vervelend gevoel dat blijft sluimeren. Als dat het geval is, belt u dan alstublieft met een van onze medewerkers via 088 – 786 73 72. Onze medewerkers zijn gespecialiseerd en kunnen u helpen de situatie te beoordelen. Samen met u kunnen ze kijken welke stappen eventueel nodig zijn;
- Maak nooit geld over aan personen die u niet persoonlijk ontmoet heeft;
- Check toegezonden foto’s online.
Soms zien naasten dat iemand in hun omgeving slachtoffer wordt, maar weten ze niet hoe te handelen. Slachtofferhulp Nederland helpt u op weg met een online wegwijzer.
Over deze fraude
Jaarlijks worden duizenden mensen van hun geld ontdaan door oplichters die zich voordoen als datingpartner. Alleen al in de eerste 6 maanden van 2020 werd er bij de Fraudehelpdesk voor € 2.350.000 aan schade gemeld.
Internationale criminelen maken gretig misbruik van de wereldwijde mogelijkheden van het internet. Ze stellen fake-profielen samen, met foto’s van knappe mannen of vrouwen die ze van het internet plukken. Via social media en datingsites benaderen ze vervolgens potentiële slachtoffers. Hebben ze beet, dan gaan alle registers open om het slachtoffer verliefd te laten worden. Nadat het vertrouwen gewonnen is, volgt de vraag om geld.
Steeds dieper
De ‘partner’ wil bijvoorbeeld naar Nederland komen maar heeft geen geld voor een ticket. Of er is sprake van een ongeluk waarbij de fraudeur een ziekenhuisrekening moet betalen voordat hij weg kan. Tijdens het ongeluk zijn de bankpassen verloren gegaan waardoor de partner niet bij zijn banktegoeden kan.
Het zijn maar enkele voorbeelden van een scala aan smoezen die overtuigend worden ingezet. Zijn de gevraagde bedragen in het begin nog relatief klein, naarmate de fraude langer duurt worden ze steeds hoger. Twijfels over hun betrouwbaarheid worden direct door de fraudeurs herkend en in de kiem gesmoord. Allerlei ‘officiële stukken’ en vervalste paspoorten worden gebruikt om het ‘verhaal’ geloofwaardig te maken. Het slachtoffer wordt steeds dieper in de fuik gezogen. Een weg terug is er niet.
Bekend is dat veel slachtoffers doorgaan met geld overmaken, ondanks een groeiend argwaan. De aandacht die het slachtoffer krijgt is verslavend en wordt niet zomaar opgegeven. Stoppen betekent een einde aan de mogelijkheid de ‘partner’ echt te ontmoeten en/of (een deel van) het geld terug te krijgen.
Emotionele schade
De gevolgen van datingfraude moeten niet worden onderschat. Mensen die slachtoffer werden hebben niet alleen een financieel verlies te incasseren. De emotionele schade, men is een ‘liefhebbende partner’ kwijt, komt vaak nog veel harder aan. Vaak ook is er sprake van schaamte en durft een slachtoffer er niet mee naar buiten te komen. Bang om veroordeeld te worden door de eigen omgeving. Logisch, als je bedenkt hoe makkelijk gezegd wordt: ‘het is toch hartstikke dom als je daar in trapt’. Duidelijk is dat een slachtoffer dáár in ieder geval niet mee geholpen is.
Ook zien we dat mensen niet alleen hun volledige spaargeld kwijt zijn, maar zich zelfs in schulden hebben gestoken om hun geliefde te kunnen helpen. Een verlies dat moeilijk te accepteren is, en ook aan de buitenwereld moeilijk uit te leggen is. Slachtoffers kunnen het vertrouwen in zichzelf en in de mensheid volledig kwijtraken door wat hen is aangedaan. Sociaal isolement ligt dan op de loer. De gevolgen van deze fraude kunnen nog jaren doorwerken als er niet adequaat op wordt gereageerd.
Samenwerking verschillende partijen
Deze campagne vloeit voort uit een samenwerking tussen het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Politie, Slachtofferhulp Nederland en de Fraudehelpdesk. Om de campagne te verspreiden onder de 40-plussers die online daten, werd de samenwerking gezocht met Match Group, die onder andere de populaire datingsites Lexa en Tinder in het portfolio heeft. Match Group zorgt via de verschillende datingsplatformen voor zichtbaarheid van de campagne om singles te waarschuwen.