Een ongewenste mail hoeft geen oplichting te zijn. Sommige mailtjes bevatten alleen reclame waar u niet om gevraagd hebt. Maar er zijn vormen van ongewenste mail die wel gevaarlijk zijn, zoals:
- Phishingmailtjes, met een betaallink erin of een link naar een valse website waarop u gegevens moet invullen.
- Mailtjes met link of bijlage waarmee ongewenste software (malware) op uw computer geïnstalleerd wordt als u erop klikt.
- Mailtjes waarin u gechanteerd wordt, b.v. omdat u zogenaamd gefilmd bent terwijl u naar (kinder)porno zat te kijken.
- Mailtjes die gestuurd worden om met u in contact te komen, zoals mailtjes met het voorstel om te gaan daten of mailtjes waarin verteld wordt dat een onbekende u een erfenis heeft nagelaten. Wanneer u ingaat op dit soort mailtjes krijgt u vroeg of laat de vraag om geld over te maken.
Advies
- Klik nooit op linkjes of bijlagen in een ongewenste mail en vul geen gegevens in.
- Zorg voor een goede spamfilter: een programmaatje dat ervoor zorgt dat ongewenste mailtjes meteen in de spambox terecht komen. Veel mailprogramma’s hebben een ingebouwd spamfilter. Is dit bij u niet het geval, vraag dan aan uw internetprovider wat u kunt doen.
- Zorg voor een goede virusscanner, zodat ongewenste software (malware) tegengehouden en/of onschadelijk gemaakt wordt. Lees hier meer over waar een goede virusscanner aan moet voldoen.
- Laat uw e-mailadres niet overal op internet achter of gebruik een apart mailadres voor het ontvangen van reclame/nieuwsbrieven.
- Reageer niet op ongewenste mail: wanneer de afzender ziet dat het mailadres in gebruik is kan hij/zij hier misbruik van maken.
- Klachten over ongewenste mail kunt u indienen bij de Autoriteit Consument en Markt.
- Twijfelt u over een mail? Kijk dan op onze website of die mail daar genoemd wordt als valse e-mail. U kunt ook valse e-mails die u zelf ontvangt uploaden.