In de digitaler wordende maatschappij regelt u zaken steeds vaker online. Ook worden er steeds meer online diensten aangeboden. Voor veel van deze services heeft u een account nodig, beveiligd met een uniek en sterk wachtwoord en waar mogelijk tweestaps-inlog.
Met al die digitale activiteiten laat u niet alleen online een ‘digitale voetafdruk’ achter, maar ook uw apparaten zoals laptop en telefoon bevatten veel informatie. Als u niets doet, leeft deze informatie ook na uw overlijden verder.
Het is daarom belangrijk dat u een vertrouwde naaste toegang geeft tot uw apparaten en accounts, voor het geval van ernstige ziekte of overlijden.
Hij of zij kan ervoor zorgen dat uw gegevens volledig worden verwijderd voordat uw apparaten verkocht of weggegeven worden. Want alleen het wissen van een harde schrijf is namelijk onvoldoende als u, of in geval van uw overlijden een nabestaande, deze apparaten wegdoet of verkoopt. Met eenvoudige programma’s zijn uw gegevens namelijk gewoon terug te halen. Met bepaalde informatie of foto’s kan (identiteits)fraude worden gepleegd, waar bijvoorbeeld uw nabestaanden de dupe van kunnen worden. Op de website van Seniorweb vindt u een eenvoudig stappenplan om uw computer veilig te kunnen schoonmaken.
Soms kan het ook wenselijk zijn dat een naaste toegang krijgt tot uw accounts, bijvoorbeeld om de laatste gesprekken van u in te zien om te achterhalen wat er is gebeurd, om uw contacten te kunnen benaderen of om lopende abonnementen stop te zetten.
Wij adviseren daarom om een naaste die u écht vertrouwt, iemand die u bijvoorbeeld ook de reservesleutel van uw huis zou geven, op de hoogte te brengen van het wachtwoord van uw computer en telefoon.
Maak ook een lijstje van al uw digitale abonnementen, zodat uw naasten of nabestaanden deze kunnen opzeggen. Denk aan internetproviders, streamingsdiensten, datingwebsites, loterijen etc.
Let op: wacht minimaal 6 maanden met het opzeggen van een telefoonabonnement. Vaak heeft u de telefoon nog nodig voor accounts waarop tweestapsinlog via een sms-code is ingesteld, zoals DigiD.
Kijk voor meer advies en informatie over uw digitale nalatenschap in geval van overlijden en hulp bij toegang tot de apparaten van een overledene op de website van Digital Life Legacy