Ontmaskert u de beleggingsfraudeur? Doe de test.
(Deze test kwam tot stand in samenwerking met de AFM)
Hoe lokken malafide beleggingsaanbieders nieuwe klanten?
Een belangrijk kenmerk van frauduleuze beleggingsaanbieders is dat zij niet transparant zijn over hun motieven, over de risico’s die u loopt, over de producten die zij aanbieden, dat zij niet eerlijk zijn over het feit dat zij geen vergunning van de AFM hebben, en dat zij misleidende informatie gebruiken om u over te halen, zoals nepadvertenties met bekende Nederlanders. Onder meer Jort Kelder en Marco Borsato spreken zich fel uit tegen het misbruik van hun identiteit en waarschuwen om er niet in te trappen.
Veel malafide beleggingsaanbieders bieden de mogelijkheid aan om zelfstandig te beleggen. Wat zijn kenmerken van zelfstandig beleggen?
Aanbieders die de mogelijkheid bieden om zelfstandig te beleggen mogen hun klanten niet adviseren omdat zij hier geen vergunning voor hebben en mogelijk tegenstrijdige belangen hebben. Frauduleuze aanbieders misleiden hun klanten met hun ‘advies’ omdat zij niet eerlijk zijn over de risico’s en verzwijgen dat zij zelf een (financieel) belang hebben bij het verlies van de klant.
Veel malafide beleggingsaanbieders bieden zogenaamde hefboomproducten aan zoals CFD’s. Welke uitspraak over het gebruik van hefbomen bij beleggen is juist?
CFD is de afkorting van ‘Contract For Difference’. Een CFD is een financieel product gebaseerd op de koers van een onderliggende waarde, zoals een aandelen-, valuta- of grondstoffenkoers (bijv goud). Als koper koop je niet daadwerkelijk het onderliggende product (je koopt geen goud) Een CFD wordt dus gebruikt om te speculeren op een verwachte stijging of daling van een bepaalde koers.
Een CFD werkt met een hefboom. Dit houdt in dat de koper van de CFD niet het hele bedrag van het onderliggende product betaalt, maar slechts een marge daarvan. De rest ‘schiet de broker voor’, maar daarover betaal je wel rente. Je kunt dus met een relatief klein bedrag een grote investering
- Een hefboom is een heel mooie manier om snel veel rendement op je investering te krijgen. Want door de hefboom kan ik met een klein bedrag heel grote posities innemen.
- Met een hefboom beleg ik eigenlijk met geleend geld omdat ik maar een klein bedrag hoef in te leggen. Hoe groter de hefboom, hoe groter het gevolg van een koersbeweging voor mijn positie. Dat kán gunstig uitpakken, maar als de koers de verkeerde kant op gaat gaat het bedrag dat ik moet inleggen ook snel omhoog. Als het geld op mijn account op is, krijg ik de vraag om geld bij te storten of mijn positie met verlies te sluiten.
Hoe probeert een frauduleuze beleggingsaanbieder vertrouwen te wekken?
Een belangrijk kenmerk van frauduleuze beleggingsaanbieders is dat zij niet transparant zijn over hun motieven, over de risico’s die u loopt, over de producten die zij aanbieden, en dat zij niet eerlijk zijn over het feit dat zij buiten toezicht van de AFM vallen. Het gebeurt zelfs dat zij zelfs beweren dat zij wél een vergunning van de AFM hebben. U kunt dit altijd controleren via de website van de AFM. Let daarbij goed op wat er precies in het register van de AFM staat. Wanneer een partij een ‘Europees paspoort’ heeft, valt hij niet onder toezicht van de AFM, maar in de land van vestiging. Wanneer een partij een ‘Europees paspoort’ heeft, staat dit bij de partij aangegeven in het register van de AFM.
Voor ik in zee ga met een beleggingsaanbod is het raadzaam dat ik:
Onthoud voordat u in zee gaat met een beleggingsaanbieder in elk geval deze drie dingen: check de aanbieder, beleg met geld dat u kunt missen en zorg dat u alleen investeert in beleggingen die u begrijpt. Informeer uzelf dus altijd uitgebreid voordat u op een investeringsvoorstel ingaat, bijvoorbeeld door de registers van de AFM te raadplegen. Let daarbij goed op waar een aanbieder is gevestigd en onder toezicht staat. Buitenlandse ondernemingen staan doorgaans niet onder toezicht van de AFM. Controleer ook via zoekmachines op internet of er iets bekend is over de aanbieder, de aanbieding of over de belegging.
- De accountmanager vertrouw op zijn woord; deze mensen hebben er immers verstand van.
- Altijd eerst zelf via internet onderzoek of er iets bekend is over de aanbieder en het product waarin ik ga beleggen, en ervoor zorg dat ik de onderneming en het product goed begrijp. Als ik het niet goed begrijp, kan ik beter een andere vorm van beleggen zoeken.
Wanneer er extreem hoge rendementen of snelle rendementen worden voorgespiegeld weet ik:
Fraudeurs spiegelen altijd zeer hoge en snelle opbrengsten (rendementen) voor. Dit is een belangrijk kenmerk van frauduleuze beleggingsaanbieders. Worden er extreem hoge en snelle rendementen beloofd of lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan kunt u ervan uitgaan dat het hoogstwaarschijnlijk inderdaad niet waar is.
Als de accountmanager van een beleggingsaanbieder mij onder druk zet om geld bij te storten of snel te beslissen:
Onder druk zetten hoort niet bij een betrouwbare beleggingsaanbieder. Betaal ook nooit een ‘restriction fee’ of andere onduidelijke kosten. Wees extra alert als bedrijven of personen vragen geld over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenaamde money transfer-kantoren.
Afgelopen week vielen de resultaten erg tegen en ineens ben ik veel geld verloren. Wat kan ik het beste doen?
Als u ineens veel geld verliest, stop dan direct met geld overmaken. Meer betalen maakt het probleem alleen maar groter, hoewel de aanbieder u anders zal willen doen geloven. Kijk voor tips op de website van de AFM of Fraudehelpdesk. Gaat het om veel geld? Overweeg dan om een gespecialiseerde advocaat in de arm te nemen. Recent heeft de Nederlandse rechter geoordeeld dat buitenlandse CFD-aanbieders zich schuldig hebben gemaakt aan oneerlijke handelspraktijken en dat Nederlandse beleggers hun geld terug moesten krijgen. Bedenk wel dat een rechtszaak voeren niet gratis is.
- Luisteren naar mijn accountmanager als hij zegt dat ik gewoon wat geld moet bijstorten om mijn verlies weer goed te maken. Morgen worden namelijk nieuwe cijfers gepubliceerd waardoor de koers van een grondstof/aandeel/valutapaar écht gaat stijgen.
- Mezelf afvragen of ik echt begrijp waarom ik ineens geld ben verloren of dat ik vooral de aanwijzingen van de accountmanager heb gevolgd. Als ik nu weer geld bijstort, kan ik dat ook verliezen. Doorgaan met beleggen om mijn verlies goed te maken is geen goed idee.
Mijn accountmanager vertelt dat hij een echte beleggingsexpert is en zelf heel succesvol en rijk is. Dat vind ik:
Laat u niet verrassen en herken de signalen van oplichting met beleggingen.
/ 9 juiste antwoorden!
Helaas heeft u de meeste vragen onjuist beantwoord. Frauduleuze beleggingsaanbieders kunnen u makkelijk op het verkeerde been zetten met hun agressieve en misleidende verkooptechnieken.
We raden u dringend aan de tips over het herkennen van frauduleuze beleggingsaanbieders nog eens na te lezen.
Niet slecht!
Om u op het verkeerde been te zetten moet een frauduleuze beleggingsaanbieder een beetje zijn best doen. Maar pas op! U had niet alle vragen goed. Bereid u altijd goed voor als u gaat beleggen en bedenk: als een aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.
Wilt u de tips nog eens nalezen over het herkennen van frauduleuze beleggingsaanbieders, kijk dan op onze pagina over beleggingsfraude.
Heel goed!
Malafide beleggingsaanbieders zullen u niet snel op het verkeerde been zetten.
Mogelijk zijn er mensen in uw omgeving die hier minder kaas van hebben gegeten. Wijs hen dan eens op de tips van de AFM over het herkennen van malafide beleggingsaanbieders.