Het besef dat al haar spaargeld is verdwenen in de zakken van datingfraudeurs zet het leven van Myrthe (52) volledig op z’n kop.
Haar huwelijk van 25 jaar is ten einde gekomen. En in het dagelijks leven komt ze geen man tegen die haar de genegenheid en liefde kan geven die ze zo mist. Ze besluit de stap te wagen en zich aan te melden bij een datingsite.
‘Het voelde gelijk goed’
Al gauw heeft Myrthe* contact met ene Michael Vincent, een Amerikaan. Ze communiceren korte tijd via e-mail, maar kletsen al gauw verder via WhatsApp en door de telefoon. Eindelijk heeft ze weer een man gevonden die naar haar luisterde en die haar begrijpt. ‘Ik had hem alleen nog maar gezien via foto’s. Maar het voelde gelijk goed.’
Er ontstaat een hechte relatie op afstand. Ze delen lief en leed en hebben voortdurend contact. Vincent geeft aan graag naar Nederland te komen om bij Myrthe te zijn. Het enige probleem is dat hij vanwege zijn werk voor de Verenigde Naties (VN) uitgezonden wordt naar Singapore. Zelf zit hij daar helemaal niet op te wachten. Samen bedenken ze een plan om hem uit te kopen, zodat hij direct naar Nederland kan komen.
Er is een klein fortuin nodig om hem uit te kopen. En helaas kan Vincent niet bij zijn eigen vermogen, dus doet hij een beroep op Myrthe. Hij vraagt haar alle bedragen die ze moeten betalen aan de VN voor te schieten. Natuurlijk doet ze dat. Hoe eerder ze betaalt, hoe sneller ze bij haar geliefde zal zijn. En natuurlijk krijgt ze het geld terug als hij eenmaal is gearriveerd. Telkens opnieuw ontvangt ze e-mails van Vincents werkgever waarin wordt gevraagd bedragen te storten op verschillende rekeningen. ‘Michael stuurde berichtjes en belde me ook om te zeggen dat ik alles moest doen wat zijn werkgever aan me vroeg.’ De betalingen volgen elkaar in hoog tempo op.
‘Alsof ik in een soort trance was geraakt’
In elf dagen tijd betaalt Myrthe in verschillende porties in totaal een bedrag van € 43.750,-. Ook schiet ze een vliegticket voor ter waarde van € 3000,-. ‘Het leek wel of ik in een soort trance was geraakt’, zegt Myrthe daar nu over. ‘Helder nadenken kon ik niet meer. Ik werd blind meegezogen in de mooiste verhalen en beloftes.’ Op het moment haar spaarrekening leeg is vraagt Vincent haar om geld te lenen bij vrienden of collega’s. Ook stelt hij voor spullen uit haar huis te verkopen.
Dan vertelt ze haar verhaal aan een vriendin, die haar direct teruggeeft dat het foute boel is. Ze besluit verschillende zaken uit te zoeken. Verifieert bijvoorbeeld of er een Michael Vincent bij de VN werkt. Ook zoekt ze op fraudeverhalen op internet. Het blijkt een valse naam die door oplichters al vaak is gebruikt. Als ze Vincent daarmee confronteert ontkent hij en wordt kwaad. Hij zal zijn onschuld nog bewijzen, zegt hij. Toch weet de oplichter kennelijk genoeg. Na een aantal dagen worden berichten op WhatsApp niet meer afgeleverd. Als Myrthe hem belt krijgt ze een voicemail.
‘Hij zei precies de goede dingen’
Het ergste vindt Myrthe nog wel dat ze haar kinderen moet vertellen over het verloren geld. Haar zoon reageert woedend en verdrietig. Hij vraagt zich af hoe ze in hemelsnaam haar complete vermogen aan een onbekende heeft kunnen weggeven. En Myrthe schaamt zich diep: ‘Hoe kan ik het als moeder nog goed maken? Zonder dat geld is het veel moeilijker om mijn kinderen een goede toekomst te bieden. Ik begrijp ook niet waarom ik dit allemaal heb gedaan. Deze man zei precies de goede dingen en daar was ik erg gevoelig voor. Maar ik weet ook dat het vooral mijn eigen schuld is.’
*) De naam van Myrthe is gewijzigd vanwege privacy.
Bron foto: aLansong!/Flickr.com, CC BY-NC 2.0.