De broer van Andrea(*) is tot over zijn oren verliefd op een aantrekkelijke Française. Althans, dat denkt hij. Andrea ziet dat hij te maken heeft met een oplichter. Hoe overtuig je een familielid of kennis wiens spaartegoed verdampt en die de waarheid niet onder ogen kan of wil zien?
Haar broer Nico (41) is een volwassen man. Dus nee, Andrea controleert niet of het contact dat hij had met zijn oplichters definitief verbroken is. Ze moet er op vertrouwen dat hij niet opnieuw in de valse praatjes trapt van hen die hem inmiddels zo’n € 20.000,- afhandig hebben gemaakt.
Zoals veel slachtoffers van datingfraude heeft Nico geen aanleg voor sociale contacten. Er is autisme bij hem vastgesteld en hij is erg op zichzelf. “We helpen hem bij zijn financiën. Opeens merkten we dat er grote bedragen via Western Union van zijn rekening verdwenen. Toen heeft hij ons over zijn relatie verteld”, zegt Andrea.
Française in Ivoorkust
Nico denkt een relatie te hebben met Sarah Feuliste. Een mooie Française die zogenaamd vanwege familieomstandigheden in Ivoorkust woont. Ze skypen veel en hebben sinds zes maanden een relatie. In werkelijkheid gaat het om een fictief persoon, gecreëerd door een vermoedelijk West-Afrikaanse bende. Het doel: zoveel mogelijk geld afhandig maken van Westerse mannen.
Geld nodig
Sarah heeft zogenaamd geld nodig omdat haar moeder een ziekenhuisbehandeling staat te wachten. De kosten: omgerekend zo’n €15.000,-. Andrea vertrouwt het niet en vraagt de rekening op met het verhaal dat ze zal proberen iets van het geld via hun eigen zorgverzekering terug te vragen. Binnen korte tijd stuurt Sarah haar een rekening toe:
Ze checkt de rekening bij het ziekenhuis in Ivoorkust en deze blijkt vals. Maar nog veel meer zaken kloppen niet. Documenten zijn overduidelijk gemanipuleerd en verhalen kloppen niet. Het frustrerende voor Andrea is dat haar broer het niet wil of kan zien. “Ze hadden vaak contact via Skype. Sarah gebruikte dan de smoes dat ze geen webcam had. Met bewegend beeld zou natuurlijk snel duidelijk zijn geworden dat mijn broer geen contact had met deze vrouw. Die keren dat er wel beeld was, draaiden de oplichters stiekem een filmpje van de vrouw af. Echt beeld van een webcam was het niet. Geluid was er nooit en alles ging via de chat.”
Goedgelovig
Hoe kun je zo goedgelovig zijn? Dat is een verwijt dat veel slachtoffers van datingfraude te horen krijgen. Vaak schuilt de verklaring in een mix van factoren. Veel slachtoffers zijn sociaal niet goed onderlegd. Sommigen hebben autistische kenmerken. Ook komt het vaak voor dat slachtoffers net in een emotioneel moeilijke periode tegen hun oplichters aanlopen. Bijvoorbeeld vanwege verlies van een geliefde. Het besef dat een liefde nep is, is in dat soort gevallen té confronterend. Signalen worden daarom bewust of onbewust genegeerd.
Om haar broer te overtuigen besluit Andrea zoveel mogelijk bewijs te verzamelen en deze aan hem voor te leggen. Ze laat bijvoorbeeld het Franse paspoort dat Sarah toont via de Fraudehelpdesk op echtheid controleren. Deze blijkt gemanipuleerd. Foto’s die Sarah gestuurd had werden aangetroffen op schimmige sites en op tal van anti-fraude sites wordt voor haar gewaarschuwd. “Ze beweerde geld nodig te hebben voor vaccinaties als ze voor een bezoek naar Nederland zou komen. Als Française is dat helemaal niet nodig, bleek toen we dat checkten.”
Ze nodigt haar broer uit voor het avondeten en toont hem haar bevindingen. Uiteindelijk weet ze hem er van te overtuigen de contacten te verbreken.
Advies
Iemand ervan overtuigen dat hij slachtoffer is van datingfraude is vaak een moeizaam proces. Lang niet altijd leidt het naar een positief eindresultaat. Familierelaties kunnen verslechteren en slachtoffers blijven geld wegsluizen naar hun oplichters. Met de volgende tips vergroot u de kans op succes:
Heb oog voor iemands emotionele band met zijn/haar oplichters. Voor het slachtoffer gaat het (in eerste instantie) om een geliefde. De kille mededeling dat het een oplichter is, heeft vaak niet het gewenste resultaat. Verplaats u in de belevingswereld van het slachtoffer en benadruk dat het niet gaat om het misgunnen van geluk.
Nodig iemand uit om over zijn/haar relatie te praten. Als u direct negatief oordeelt zal een slachtoffer meer informatie achterhouden.
Probeer iemand in een vroeg stadium te waarschuwen. Geld vragen in een prille relatie moet alarmbellen doen rinkelen. Zeker als gevraagd wordt het geld over te maken via Western Union of MoneyGram.
Druk u niet uit in een verwijtende toon. Ook al vindt u de oplichting nog zo overduidelijk, laat dit niet blijken en neem een slachtoffer serieus. Schilder iemand niet af als naïef of dom maar kom met concrete bewijzen dat het om oplichting gaat.
Vraag documenten op van de fraudeur. Deze kunt u vervolgens op echtheid controleren. Zoek op foto’s via Google Afbeeldingen zoeken. Hiermee kunt u ontdekken of foto’s ook op andere plekken op internet te vinden zijn.
Houd er rekening mee dat de oplichter het datingfraudeslachtoffer flink onder druk kan gaan zetten. Allerlei dreigementen kunnen worden geuit en het slachtoffer wordt mogelijk een flink schuldgevoel aangepraat.
Herken wat er gebeurt: slachtoffers willen verdriet en spanning nog wel eens verwarren met verliefdheid.
Zit u in een vergelijkbare situatie en/of wilt u een melding maken over datingfraude? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk via 088 – 7867372.
*) In verband met de privacy van de betrokkenen zijn de namen in dit verhaal verzonnen.
(Omslagfoto: een fragment van een vals Facebook-profiel van Sarah Feuliste).