Wat doe jij allemaal online? Filmpjes kijken, foto’s delen, shoppen, tickets kopen? Waarschijnlijk bijna alles. Maar online is lang niet alles wat het lijkt…
Laatst werd een acteerworkshop aangeboden door een bekend castingbureau.
Veel jongeren meldden zich aan en betaalden ruim 100 euro.
Alleen bleek achteraf dat de advertentie helemaal niet door het bekende bureau was geplaatst. Oplichters misbruikten die naam, en lieten het geld overmaken naar hun eigen rekening.
Regelmatig worden jongeren benaderd om ‘snel geld te verdienen’: je bankpasje en pincode beschikbaar stellen in ruil voor een geldbedrag.
Wie zich daarvoor leent noemen we een ‘geldezel’. Oplichters gebruiken jouw rekening dan om crimineel geld door te sluizen.
Als je hierop ingaat, ben je geen slachtoffer maar een fraudeur! Dat kan veel problemen opleveren: je mag jarenlang geen bankrekening openen en je hebt officieel een strafblad.
We zien vooral vaak dat jongeren worden opgelicht bij het online shoppen.
Bijvoorbeeld bij webwinkels die adverteren via Instagram en andere sociale media. Die zijn namelijk meestal niet meer terug te vinden nadat je hebt betaald voor iets dat je nooit ontvangt.
Wat moet ik doen?
Voor elke vorm van oplichting worden andere trucs gebruikt. Er zijn voor elke oplichtingstruc dus ook weer andere tips. En oplichters passen hun trucs bovendien steeds aan. Maar als je deze drie dingen onthoudt, kom je een heel eind:
1. Denk na.
2. Check.
3. En dubbelcheck.
Denk na:
Neem elke keer dat je een betaling wilt doen, even een kwartiertje.
Waarom zouden schoenen bij die ene webshop 30 euro goedkoper zijn?
Waarom verkopen ze telefoons op de website ‘www.mooie-zakdoeken.nl’?
Is het logisch dat ik zo makkelijk 1000 euro kan verdienen? Klopt die link om te betalen wel echt? Weet hoe je een url moet lezen.
Check:
Ga je betalen voor een workshop, of je spaargeld besteden aan een nieuwe telefoon? Controleer dan de winkel waar je bestelt.
Klopt het adres (kijk op Google Maps), zijn ze telefonisch bereikbaar?
Is het keurmerk echt een keurmerk of een gejat plaatje? Gezonde achterdocht is tegenwoordig niet overbodig.
En dubbelcheck:
En als je denkt dat je alles gecheckt hebt, kijk er dan nog één keertje naar. Want als je geld weg is, is het ook echt weg!
Denk na.
Check.
En dubbelcheck.